Digitalno branje

Včasih kakšne knjige iz različnih vzrokov ne morete kupiti ali si je izposoditi. Na spletu najdete strani, ki omogočajo branje knjig kar z domačega računalnika. Če potrebujete nasvet strokovnjakov ali drugih bralcev, katere knjige so dobre, ali pa podobne tistim, ki ste jih že prebrali, si lahko pomagate s tovrstnimi spletnimi stranmi:

 

 

 

 

 

 

 

 

Spodaj pa predstavljamo nekaj povezav, kjer lahko poiščete e-knjige za domače branje, bralno značko ali za prostočasno branje.

Prvo triletje:

E-knjige Argeta Junior

Digitalna zbirka poučnih interaktivnih pravljic za otroke, ki je nastala v sodelovanju s priznanimi otroškimi pisatelji, ilustratorji in razvojnim psihologom.

 

Drugo in tretje triletje:

Biblos

Biblos omogoča izposojo ali nakup digitalnih knjig. Na njihovih straneh poiščite navodila o potrebni računalniški opremi in programih za prenos knjig na svoj računalnik, telefon … Uporabniki splošnih knjižnic se lahko prijavite s člansko izkaznico in geslom, ki ste ga dobili v knjižnici, in si nato brezplačno izposojate knjige.

dLib

Na portalu dLib dostopate do del slovenskih klasikov, ki jih potrebujete za domače branje in bralno značko, npr. do del Ivana Cankarja (tudi učni vir Cankarjevo vesolje), del Josipa Jurčiča ipd.

 

Slovensko leposlovje na spletu

Podatkovna zbirka slovenskih leposlovnih besedil na spletu zajema z Wikivira, iz Nove besede Primoža Jakopina, iz dLiba (Digitalne knjižnice Slovenije), iz zbirke Beseda Franka Luina, Zbirke slovenskih leposlovnih besedil Mirana Hladnika, iz zbirke eZISS na ZRC SAZU, AHLib in Digitalne knjižnice IMP pri IJS in iz drugih manj obsežnih lokacij (osebnih strani slovenskih pesnikov in pisateljev ter digitalizacijskih projektov).

Wikivir

Wikivir objavlja izvorna besedila v slovenščini, ki jih lahko pod določenimi pravili ureja vsakdo. Zelo je uporaben za tiste, ki iščete dela slovenskih klasikov.

 

Bralnica, Skupnost ljubiteljev knjig

Bralnica je med prvimi slovenskimi portali, kjer so se množično začeli pogovarjati o e-knjigah. Brezplačno si lahko na svoje naprave naložite knjige v angleščini iz 25 spletnih strani.

 

 

emka – eknjige

Brezplačne knjige v e-obliki.

 

 

(Skupno 724 obiskov, današnjih obiskov 1)