Bralna značka

BRALNA ZNAČKA je edinstveno bralno gibanje na svetu z dolgo tradicijo, ki seže v šolsko leto 1960/1961. Strokovno in organizacijsko jo vodi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS (www.bralnaznacka.si).

Maskota Bralne značke je Ostržek, knjižni junak italijanskega pisatelja Carla Collodija (1826–1890). Lesena lutka, ki jo je mojster Pepe izklesal iz polena, se po vrsti pustolovščin prav z branjem iz nagajive lutke spremeni v dečka.

Bralna značka se vsako leto začne na dan zlatih knjig, 17. septembra, na obletnico rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka (1890–1970). Bralni maraton se uradno zaključi 2. aprila, na mednarodni dan knjig za otroke, a bralno značko lahko učenci opravljajo po dogovoru z mentorico oz. mentorjem do konca šolskega leta.

Na OŠ Stična za bralno značko vsako leto bere več kot 60 % učenk in učencev. Spodbuja jih 40 mentoric in mentorjev ter knjižničarja.

Bralno značko osvojijo učenke in učenci, ki v šolskem letu preberejo določeno število knjig in opravijo pogovor o prebranih knjigah z mentorico oz. mentorjem bralne značke. To so na razredni stopnji razredničarke in razrednik ter vzgojiteljice, na predmetni stopnji pa učiteljice slovenščine.

Mentorica oz. mentor na začetku šolskega leta določi število (in dolžino) knjig in pesmi ter uro v tednu, namenjeno pogovoru o prebranih delih.

Med prebrane knjige se ne priznava knjig, ki so jih učenke in učenci že predstavili za bralno značko v preteklih letih, in knjig, ki so določene za domače branje.

Bralke in bralci lahko izberejo knjige iz nabora na priporočilnem seznamu, ki so ga pripravili mentorice in mentorji ter knjižničarji. Izbrali so knjige, ki so jih strokovnjaki za mladinsko književnost ocenili kot kakovostno mladinsko literaturo. Dodali so nekatera klasična mladinska dela, ki so jih kot dobre ocenili učenke in učenci. Knjige na seznamu so v šolski knjižnici na vsaj eni lokaciji OŠ Stična. Knjige si lahko učenke in učenci izberejo tudi sami po lastnem okusu in interesu.

Bralke in bralci dobijo ob koncu šolskega leta pohvalo za opravljeno bralno značko. Devetošolci, ki so brali za bralno značko vseh devet let, postanejo zlati bralci. Društvo BZ Slovenije – ZPMS jih nagradi s knjigo, posebej so pohvaljeni na valeti, povabljeni pa so tudi na zaključno slovesnost na Jurčičevo domačijo na Muljavo, na kateri podelijo priznanja vsem zlatim bralcem iz občin Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje.

V šolskem letu 2020/2021 je 34 zlatih bralcev na OŠ Stična prejelo knjigo Toneta Partljiča Partljič.doc, občina Ivančna Gorica pa jih je nagradila z delom Sabine Horvat Koželj Deseta dežela.

PRIPOROČILNI SEZNAMI ZA BRALNO ZNAČKO NA OŠ STIČNA:

PRIPOROCILNI SEZNAM ZA BZ_1-razred
PRIPOROCILNI SEZNAM ZA BZ_2-razred
PRIPOROCILNI SEZNAM ZA BZ_3-razred
PRIPOROCILNI SEZNAM ZA BZ_4-razred
PRIPOROCILNI SEZNAM ZA BZ_5-razred
PRIPOROCILNI SEZNAM ZA BZ_6-razred
PRIPOROCILNI SEZNAM ZA BZ_7-8-9-razred

K angleški bralni znački se prijavljajo učenci od 4. do 9. razreda, k nemški in francoski bralni znački pa učenci od 7. do 9. razreda.  

Prizori iz Andersenovih pravljic
Prizori iz Andersenovih pravljic

BRALNI PANOJI PODRUZNICE (Small)
Motivacijski panoji za bralno značko iz podružničnih šol

Bedak Jurček (Small)
Prizori iz Andersenovih pravljic

Zaključek bralne značke - predstava H. C. Andersena Svinjski pastir
Zaključek bralne značke – predstava H. C. Andersena Svinjski pastir

(Skupno 2.695 obiskov, današnjih obiskov 1)